Правила роботи магазинів в Україні на карантин з 11 травня 2020 року

Новини України

В Україні з 11 травня відкриються непродовольчі магазини. Правила роботи від МОЗ

В магазинах все обов’язково повинні бути в масках. Фото: pixabay.com

В Україні з 11 травня послаблюються вимоги коронавирусного карантину. У країні починають працювати непродовольчі магазини.

Міністерство охорони здоров’я затвердило правила їх роботи в умовах пом’якшення карантину:

  1. Всім працівникам потрібно вимірювати температуру перед початком зміни. Не допускати до роботи людей, чия температура вище 37,2°С. Дезінфікувати контактні термометри після кожного використання.
  2. На вході у заклад торгівлі, а також на кожному вході в ТРЦ розмістити інформаційні матеріали з профілактики коронавирусной хвороби і заклик залишатися вдома при наявності ознак ГРВІ.
  3. Організувати місця для обробки рук спиртовмісними антисептиками з концентрацією ізопропілового спирту більше 60%, і етилового спирту понад 70%.
  4. Дозволяти людям перебувати в закладі з розрахунку не більше однієї особи на 10 квадратних метрів площі залу обслуговування одночасно. Дотримуватися дистанції 1,5 м. Допускати відвідувачів тільки в респіраторі чи захисній масці.
  5. Забезпечувати недопущення черг. Нанести тимчасову маркування для дотримання дистанції в черзі.
  6. Ручки кошиків і візків для покупок обробляти дезсредством. Оброблені візки розташовувати окремо з табличкою “продезінфіковано”.
  7. Стежити за носінням працівниками медичних масок і одноразових рукавичок. Після кожної зміни ЗІЗ працівники повинні ретельно мити руки. Адміністрації необхідно провести навчання працівників щодо правил використання та утилізації ЗІЗ.
  8. Забезпечити постійну наявність у санвузлах рідкого мила, антисептиків і паперових рушників. Використання багаторазових рушників заборонено.
  9. Інформувати клієнтів про обмеження та умови обслуговування у закладі та на офіційних сайтах.
  10. Проводити вологе прибирання виробничих приміщень і поверхонь (ручок дверей, місць для сидіння, раковин) з використанням миючих та дезінфікуючих засобів не рідше ніж кожні 2 години, перед початком і після закінчення робочого дня.
  11. Централізовано збирати і утилізувати використані ЗІЗ і паперові серветки.
  12. Обмежити масові збори працівників в закритих приміщеннях.
  13. Тимчасово відсторонити від роботи осіб з груп ризику (старше 60 років та з хронічними захворюваннями).

Працівники закладів повинні:

  • регулярно мити руки з милом або обробляти їх спиртовмісними антисептиками не рідше ніж раз на 3 години і після відвідування громадських місць;
  • утримуватися від контактів з особами, які мають симптоми ГРВІ;
  • самоізолюватися у разі виникнення симптомів респіраторних захворювань.

Раніше “Країна” публікувала аналогічні рекомендації МОЗ для пралень, хімчисток, точок ремонту взуття.

Також Моз пояснив співробітникам офісів, як в умовах карантину потрібно приймати клієнтів.

Залишити відповідь