Скільки українців захворіли і померли від ботулізму в 2020 році – ЦОЗ України

Новини України

Число хворих на ботулізм в Україні знизилося вдвічі. Як не заразитися

Порівняно з минулим роком кількість хворих на ботулізм в Україні зменшилася вдвічі, а кількість померлих – втричі.

Про це повідомив Центр громадського здоров’я в Facebook.

Ботулізм – це важке харчове отруєння, викликане споживанням продуктів, що містять ботулотоксини.

З початку 2020 року в Україні захворіли на ботулізм 15 осіб. З них 14 дорослих та одна дитина віком 9 років. Понад 60% хворих – це чоловіки (в 2019 році було більше жінок). І 60% – люди у віці 25-55 років. Захворювання були зареєстровані у Вінницькій (5), Донецькій (1), Житомирській (1), Київській (1), Закарпатській (1), Чернігівській (3), Черкаській (1) та Хмельницькій (1) областях, а також у Києві (1).

У 2019 році від ботулізму померли 3 людини: двоє в Запорізькій області і один у Чернігівській. У 2020 році помер один чоловік у Вінницькій області.

Всі постраждалі в поточному році мали можливість отримати противоботулиническую сироватку.

Ботулізм має чітко виражену сезонність. Зростання захворюваності спостерігається в травні-червні.

Більшість харчової продукції, що стала причиною захворювання (у 13 постраждалих – 86,6%), була виготовлена в домашніх умовах. Шестеро хворих вживали рибу. Інші випадки захворювання на ботулізм були пов’язані з вживанням м’ясних консервів та інших виробів з м’яса (у 6 хворих), а також овочевих і грибних консервів (у 2 осіб).

У червні 2019 року Міністерство охорони здоров’я закупило за кошти державного бюджету 204 флакона ботулінічного антитоксину канадського виробництва. До 1 березня залишилося 123 дози препарату.

У ЦОЗ нагадали симптоми ботулізму:

  • неврологічні розлади – порушення зору (подвоєння або туман в очах), невиразність мови, тяжкість ковтання, сухість у роті, м’язова слабкість;
  • ознаки інтоксикації – пронос, блювання, незначне підвищення температури, біль у животі;
  • різке пригніченням функції дихальних м’язів у важких випадках.

При відсутності адекватної терапії від дихальної недостатності на 2-3-й день хвороби настає смерть.

У дітей симптоми ботулізму можуть проявлятися у вигляді апатії, відмови від їжі, тривалого плачу, а також м’язової слабкості.

Інкубаційний період хвороби може тривати від 2-3 годин до 10 днів.

При виникненні симптомів необхідно терміново звернутися за допомогою до лікаря.

Уберегтися від ботулізму досить просто:

  • ретельно мийте руки, продукти та посуд;
  • при консервуванні в домашніх умовах, особливо м’ясних і рибних продуктів, консерви стерилізують при температурі 100°С не менше 40-60 хвилин;
  • рибу перед засолом в домашніх умовах очистити від нутрощів, ретельно промийте зовнішню і внутрішню поверхні;
  • не консервуйте гриби;
  • не купуйте продукти харчування, виготовлені в домашніх умовах (консерви, в’ялену, копчену, солону рибу тощо) у місцях несанкціонованої торгівлі у приватних осіб.

Нагадаємо, “Країна” писала про смерть в цьому році від ботулізму. Помер чоловік, поевший консерви з свинини домашнього приготування.

Раніше ми детально розповідали про небезпеку ботулізму.

Підпишіться на телеграм-канал Політика Країни, щоб отримувати чітку, зрозумілу і швидку аналітику по політичним подіям в Україні.

Залишити відповідь